Een gesprek voeren? Geen probleem! Interviewen? Error!

De aanloop om iemand te interviewen kan best spannend zijn. Opeens krijg je buikpijn, ga je zweten of twijfel je of je jezelf wel goed hebt voorbereid. Dat is geen pretje, maar toch moet het gebeuren. Gelukkig zijn er een paar manieren om het jezelf nét iets makkelijker te maken. Wij lichten graag een tipje van de sluier op…

Kiezen voor het juiste soort interview

Interviewen kun je overal doen. Er zijn dan ook verschillende manieren om te interviewen: face to face, telefonisch, via teams, per e-mail / schriftelijk en via social media. Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar een face to face (eventueel via teams) of telefonisch interview. Voor het gemak zetten we deze twee interviewmethoden centraal in deze blog. Het is belangrijk om de manier te kiezen die het beste past bij het type interview en het einddoel. Het interview dat je kiest heeft namelijk invloed op het resultaat van het gesprek.

Bij een face to face interview kun je het non-verbale gedrag observeren en gezichtsuitdrukkingen lezen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als je een interview houdt waarbij de gevoelens, emoties of persoonlijke gebeurtenissen van de geïnterviewde centraal staan. Kies je ervoor om te bellen of mailen? Dan heb je het voordeel dat het op een korte termijn gepland kan worden. Bovendien is zo’n telefonisch interview vaak sneller en zakelijker. Dus heb je bijvoorbeeld weinig tijd en heeft het interview een algemener of zakelijker karakter? Ga dan voor een telefonisch interview.

Voorbereiding = key

Voordat je besluit iemand te interviewen is er een belangrijk aandachtspunt: de voorbereiding. Sla je de voorbereiding over? Dan bestaat de kans dat het interview een zooitje wordt en dat wil je liever niet. Verdiep je daarom eerst in het onderwerp. Gaat het over een persoon? Een nieuw concept? Of over een specifiek product of ding? Lees je alvast in en Google erop los. Een goed artikel, een eerder interview of een informatieve site is altijd goed. Onthoud: één bron is geen bron!

Nu je de basisinformatie hebt verzameld is het tijd om de insteek van het interview te bepalen. Zorg ervoor dat het draait om één hoofdthema. Hiermee voorkom je dat je tijdens het interviewen teveel overbodige informatie krijgt en dat je niet afdwaalt van het onderwerp. De laatste stap van de voorbereiding is het bedenken van de vragen.

Hieronder staan een aantal tips wij rekening mee houden:

  • Denk na over de volgorde waarop je de vragen stelt. Kies bijvoorbeeld voor een chronologische manier van vragen stellen.
  • Bedenk zoveel mogelijk open vragen.
  • Formuleer de vragen zo specifiek en concreet mogelijk.
  • Denk alvast na over de lengte van het interview en hoe jouw droom-artikel er ongeveer uit moet zien – zo kun je selectiever worden in je vraagstelling.

Neem je interview af op locatie? Zorg dan ook dat je op tijd je audio- en eventuele videoapparaten paraat hebt liggen.

Hoe nu verder?

Juiste soort interview bepaald? Check! Insteek bedacht en research gedaan? Check! Vragen bedacht? Check! Nu is het tijd voor het grote moment: het interview. Ook daarvoor hebben we een aantal handige tips. Onze eindejaars-stagiaire Maureen deelt er graag een paar met je:

Mijn persoonlijke plan gaat als volgt: ik zorg ervoor dat mijn vragenlijst klaarligt zodat ik mij hier niet meer druk over hoef te maken. Ook kies ik een rustige plek uit, zodat ik de geïnterviewde goed kan verstaan. Ben je bang voor het bellen? Geen zorgen! Onthoud dat degene die wordt geïnterviewd meestal nog zenuwachtiger is dan jij. Als ik bel introduceer ik mezelf altijd netjes en licht ik toe waar het interview over gaat en waar het voor is. Voorheen nam ik altijd het interview op en ging ik dit later transcriberen. Mijn persoonlijke tip die ik jou echt aanraad: doe dit niet. Dit kost namelijk onnodig veel tijd. Mijn aanpak nu? Direct meeschrijven. Schrijf de belangrijkste punten op en later kun je hier gemakkelijk een goed en duidelijk verhaal van schrijven. Uit mijn ervaring heb ik gemerkt dat je meermaals goed moet doorvragen. Vaak krijg je dan pas het antwoord waar je naar zoekt. Ook is het prettig om een vraag te herhalen en vervolgens ook het antwoord. Door het even samen te vatten weet ik of ik het helemaal begrijp.”

Tijdens het interviewen is het handig om de volgende vuistregels toe te passen:

Gebruik LSD: luisteren, samenvatten en doorvragen
Wees een OEN: open, eerlijk en nieuwsgierig
Neem ANNA mee: altijd navragen, nooit aannemen
Laat OMA thuis: oordelen, meningen en adviezen

Check check dubbelcheck

Heb je alle antwoorden waar je naar op zoek was? Dan is het tijd om het gesprek af te ronden. Check snel of je op alle vragen antwoord hebt en vraag vervolgens of de geïnterviewde nog wat wil toevoegen. Vertel nu nog een keer wat er gaat gebeuren met het interview, dus waarvoor het is bedoeld. Ook vindt de persoon met wie jij hebt gesproken het vaak fijn om het interview te krijgen en door te lezen nadat het uitgeschreven is. Stel dus voor om het interview nog even te mailen. Heb jij alleen een telefoonnummer? Vraag naar het emailadres. Tot slot bedank je de geïnterviewde voor zijn/haar tijd en medewerking.

Onze do’s en don’ts

Do’s:

  • Goede voorbereiding = dé key
  • Schrijf direct mee
  • Neem de leiding
  • Schrijf het interview meteen na afloop uit: alle informatie zit nu nog vers in jouw hoofd
  • Laat af en toe een stilte vallen zodat de geïnterviewde tijd heeft om na te denken (niet té lang!)
  • Stel een nieuwe vraag of onderbreek als de geïnterviewde teveel afdwaalt of teveel details geeft
  • Laat blijken dat je luistert en dat je de boodschap begrijpt; vooral telefonisch!
  • Formuleer je vraag concreet
  • Wees nooit bang om ‘dom’ te zijn - vraag altijd door als je iets niet snapt
  • Heb je een max. aantal woorden meegekregen van je opdrachtgever? Stel dan nóg gerichter je vragen tijdens het interview, zodat je na afloop niet oneindig hoeft te schrappen.

Dont’s:

  • Meer dan één vraag tegelijk stellen
  • Op kauwgom kauwen of een ongeïnteresseerde houding aannemen
  • Je telefoon op luid laten staan of zelfs opnemen tijdens het interview
  • Van de hak op de tak springen
  • Jezelf niet voorstellen tijdens het interview


Hopelijk gaat het interviewen jou nu een stuk beter af! Toch nog hulp nodig of enthousiast geworden? Fijn! Wij helpen jou graag!


Misschien vind je dit ook interessant: